09 augusti 2013

Lite frågor

Tänkte skriva lite snabba svar på några frågor som jag har fått under den senaste månaden..

Hur lyckas du få sådan fin skärpa/fina detaljer i bilderna?
Jag försöker alltid att ha en så snabb slutartid som möjligt för att kunna frysa bilden, om ekipaget är i rörelse så följer jag det med kameran så fokusen ska hänga med och försöker även undvika allt för låga bländartal för att få en säkrare skärpa. Sen efterskärper jag alltid bilderna i datorn i två eller tre steg lite beroende på vad dom ska användas till.

Jag har ingen aning om vad fullformat osv är, du skulle inte vilja göra ett inlägg om det?
Jag gjorde en liten kort förklaring i samband med min objektivtips-serie. Annars har Elin Kero gjort en väldigt bra och övergripande förklaring av skillnaden mellan fullformat och cropsensor HÄR!

använder du blixt till dessa bilder?
Nej ingen blixt, Jag använder aldrig blixt på tävling eftersom det skulle kunna störa hästarna.

kan man få tillstånd till dina bilder på en sida kallas stallet.se?
Nej, jag tillåter inte att mina bilder används på stallet.se, har tidigare gjort en förklaring här.
Säg gärna till om ni ser mina bilder dyka upp där :)

vart hittar du alla tävlingar?
Om jag inte använder Equipes internsida för deras fotografer så går jag oftast samma väg som ryttarna, nämligen genom tävlingsdatabasen TBD, där är det bara att söka efter län och datum så får man upp alla tävlingar som kommer hållas i området. För att få lite extra information (tex om tävlingen hålls inomhus eller utomhus) så kan man kika i propositionen eller alternativt på klubbens hemsida, hittar man inte informationen man vill ha så kan man ju alltid maila klubben.

Vilka inställningar brukar du ha när du fotograferar islandshästtävlingar?
Inga speciella, jag anpassar mej bara efter hur ljuset är.

Hur får du dina bilder så otroligt ljusa och fina? Använder du något filter eller är det en redigeringsgrej?
Jag gör inget speciellt, det är nog bara min fotostil som är ganska ljus. Jag har koll på hur ljuset beter sej och anpassar mej efter det, sen ljusar jag såklart upp bilderna lite i efterbehandlingen. Vill man ha lite ljusare bilder så kan man prova att överexponera ett steg.

Kan du göra ett inlägg om hur du redigerar dina bilder från grunden?
Det har jag tänkt att göra lääänge nu men det har aldrig blivit av. Ska hitta en bra exempelbild som jag kan visa en redigering från grunden på, sen ska jag försöka få mej själv att inte babbla för mycket för att förvirra er haha.. Men förhoppningsvis kan guiden vara klar inom en snar framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se