20 augusti 2013

Fototips - Att fotografera på tävling

Det här tipset kommer att handla om att fotografera på tävling, jag kommer inte ta upp HUR man fotar tävlingar (det kan ni läsa om i mina andra tipsinlägg) utan mer om vad man ska tänka på innan, under och efter tävlingen. Passar både er som vill sälja bilder och ni som bara vill fota för att det är kul.
Först och främst måste man hitta en tävling att fota, det gör du lättast på Tävlingsdatabasen där man kan söka efter område, gren och datum för att hitta ett passande evenemang. Kolla upp viktig info som kan vara bra att ha koll på innan du åker, tex hålls tävlingen utomhus eller i ridhus, hur många starter det är eller om det är någon unghästklass(återkommer till det). Läs alltid ryttarmeddelandet så missar du inget. Ska du sälja bilderna bör du även kolla upp med klubben om det är okej att du kommer och fotar samt att det inte är någon annan som redan är bokad dit.

Hålls tävlingen i ridhus så brukar jag alltid för säkerhetsskull googla bilder på ridhuset för att se så att det inte ser för mörkt ut.

Packlista
Det blir en hel del släpande och packande när man ska fotografera tävlingar, i alla fall för mej. 
Ungefär såhär brukar min packning se ut
1. Kameran+objektiv  2. Extra batterier  3. Minneskort  4. Equipes app  5. objektiv, som jag mest använder runt tävlingsplatsen  6. Värmesulor, det bästa mot lättfrusna tår på vintern  7. Affisch, visitkort och häftstift  8. Kortläsare  9. Dricka och något att äta  10. Dator+laddare  11. tröja och andra nödvändiga kläder

Väl på plats
När jag kommer till tävlingsplatsen så brukar jag alltid kontakta sekretariatet för att meddela att jag är på plats och då passar jag även på att fråga om det är okej att jag sätter upp min affisch som reklam för att jag är där och fotar. Fotar du inte för Equipe som har en väldigt smidig kontakt med alla ryttare så är det  extra viktigt att sprida infon om att du är där och fotar. Du kan tex be klubben att skriva om dej i ryttarmeddelandet eller ha en informativ affisch + visitkort så ryttarna kan ta med sej ett kort hem med adressen till sidan där man kan köpa bilderna. Vill du synas ännu mer så kan du trycka upp en tröja med ditt namn och hemsida. Väljer man dessutom att sponsra en klass så brukar ryttarna uppmärksamma fotografen lite extra.

Har du inte tänkt att sälja bilder så rekommenderar jag dej att fotografera på framridningen, där får man dom bästa bilderna! Både hästarna och ryttarna känns lite mer avslappnade och dessutom stör du inte på samma sätt när du tar många bilder.Respektera hästar & ryttare
När jag fotograferar på tävling så håller jag mej alltid till samma prioritering - viktigast är att inte störa hästarna, näst viktigast är att få bra bilder. Jag prioriterar alltså dom tävlande framför mej själv och mina bilder, vilket är helt självklart. Det är dom som tävlar och det är ganska lätt att sätta sej in i situationen, det är klart att man inte skulle vilja bli störd i sin ritt, hur stor eller liten tävling det än är. Det är något ryttarna uppskattar och jag får ofta höra att jag är väldigt diskret och respektfull när jag fotar, vilket alltid är kul att höra!
Några saker som är bra att ha i bakhuvet är;
 • Hoppning - Stå inte och göm dej bakom ett hinder och börja klicka av när ekipaget kommer, det kan lätt leda till en vägran. 
 • Dressyr - Undvik att ta bilder när ekipaget är nära, även om många hästar säkert inte skulle reagera på det så har jag ändå den regeln för att just inte störa.. Ja dressyrhästar kan ju vara lite nerviga ;) Jag brukar heller aldrig fotografera när hästarna är påväg rakt emot mej (det blir ändå inga bra bilder)
 • Inga snabba rörelser.
 • Undvik seriebildtagningar, av den enkla anledningen att det låter väldigt mycket vilket kan störa.
 • Använd inte blixt!
 • Det är alltid lättare utomhus eftersom det inte hörs lika tydligt när du fotar eller om du rör dej.
Jag har sett andra fotografer som börjar fota som vilddjur när en ryttare har ramlat av, till och med när det har hänt en allvarligare olycka. Själv tycker jag det är väldigt respektlöst, det finns ändå ingen normal användning av den typen av bilder. (Det är klart man kan ta en bild på en avramling men att börja hetsfota ekipaget är inte ok)

Unghästklasser som jag nämnde tidigare kan vara lite extra känsliga att fota, jag undviker tävlingar med bara unga hästar. Om det är en unghästklass mitt bland vanliga klasser så brukar jag antingen hoppa över att fota den eller höra med sekretariatet om dom kan fråga unghästryttarna när dom chekar in om dom vill bli fotade eller inte. Det här gäller främst dressyr, hopphästarna brukar vara lite tuffare men det gäller även där att tänka på att det inte är så erfarna hästar.
När tävlingen är slut så är det bara att åka hem och börja fixa med bilderna, Efter att jag har laddat in bilderna i datorn så lägger jag på en lätt redigering, Sen laddar jag upp dom i webshopen. Försök att vara snabb, ju längre tid som går desto fler ryttare glömmer bort att kolla efter bilderna.
En bra sida att visa sina bilder på är Picasa webalbum, Men tänk på att lägga en vattenstämpel över alla bilder så folk inte kan kopiera bilderna och använda dom gratis!

Tänk på att ha ordning bland dina bilder, Lägg dom i mappar med namnet på klubben och datumet så  är det lätt att hitta dom igen,  fotar man många tävlingar så blir det snabbt oreda om man inte har ordning bland mapparna.


Det var allt jag kom på att skriva om ämnet, är det något jag har missat eller något ni vill veta mer om så är det bara att ropa till..

6 kommentarer:

 1. Exakt samma saker som jag tänker på när jag fotar tävlingar.
  Lite frågor om sakerna du har med dig:
  Vilka objektiv brukar du ha med dig?
  Var har du köpt värmesulorna?
  Varför tar du med datorn och kortläsare?

  Det med affisch och visitkort ska jag absolut tänka på. =)

  SvaraRadera
 2. Åh tack för att du delar med dig! :-)

  SvaraRadera
 3. takk for tips har fotograf mye på stevne selv.
  hvor fikk du tak i din jakke det står fotograf navnet dit på hen ?
  Jeg lurer på hvordan man får fantasike flotte beite bilder og slik uten problem.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Vart beställde du din tjocktröjja?
  Försöker leta efter en själv med ok priser, men
  allt verkar vara dyrt..
  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 5. Jag har problem med Equipes webshop. När jag lägger upp bilder så kommer inte informationen om ekipaget upp. Kameran är syncad, så det är inte det som är problemet. Hur många bilder per ekipage brukar du lägga upp?

  SvaraRadera
 6. Superbra inlägg! Väldigt uppskattat bland oss hästfotografer ;)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se