28 maj 2013

De här me företagande..

För ganska länge sen fick jag en fråga från en tjej som undrade om jag har några tips vad det gäller att starta eget företag som fotograf, Bättre sent än aldrig så svarar jag på det nu.

Ja vart ska jag börja.. När jag kom till den punkten att jag ville starta eget så hade jag precis blivit nykär i fotograferandet, Jag kände att "det här är det jag vill göra och det borde inte ta så lång tid att få kunder och uppdrag. I början så har jag ett annat jobb vid sidan om mitt företag men snart kan jag hålla på med det här på heltid..". Man ser ju hela tiden massor av bloggare som har jobb varje vecka så det kan väll inte vara så svårt att göra samma grej som dom. 
Ja ja.. Hej miss optimist! Jag startade mitt företag våren 2010. Men det är först nu, våren 2013, som det verkligen börjar lossna för mej. Jag vet inte om jag har marknadsfört mej dåligt eller vad det är, men tid har det tagit. 

Jag tror att anledningen till att det är svårt för unga okända fotografer att få jobb är att det finns sååå många och att det är fruktansvärt svårt att kunna ta betalt för sitt jobb. Det finns alltid någon som kan göra jobbet billigare, då sätts inte riktigt kompetensen i fokus längre utan det är bara en jakt efter biliga bilder (privatpersoner tycker oftast att alla bilder som bara är lite ljusa och är tagna med en systemkamera är bra bilder, det klarar vem som helst att fixa). Ni hobbyfotografer, våga ta betalt för jobben! även om ni inte tar flera tusen för ett jobb så kan man alltid be om en symbolisk summa. Bara för att visa att det ska kosta pengar att anlita en fotograf. Folk måste lära sej att fotografer är en yrkesgrupp, precis som lärare, målare eller telefonförsäljare. Jobbar man ska man också få betalt för det, även om man gör det för skojskull.

Jag vill inte vara en sån som säger att "det är sååå svårt, gör det inte, du kommer aldrig klara det.." Men visst är det mycke jobb att ha företag även om det bara är en enskild firma, bara att betala preliminärskatt kändes jobbigt för mej. Om jag hade fått göra om allt så hade jag gjort saker och ting lite annorlunda. 

 • Om fotograferandet inte är din främsta inkomstkälla eller om du pluggar så kan man tjäna pengar på en "hobbyverksamhet". Läs mer i skatteverkets informationsfolder.


 • Ett annat tips är att använda sej av Frilans finans. Det verkar jätte smidigt! Någon som har provat? Kortfattat kan man säga att man blir "anställd" av Frilans finans och kan sen fakturera sina kunder genom dom. Alla avgifter/skatt/moms fixas av dom och sammanlagt dras ca 50% på den fakturerade summan. och det är precis samma som om du skulle ha fakturerat genom eget företag eftersom enskilda firmor skattar 50% på all inkomst.

Jag tror att det är en jätte bra start för att sen kunna hacka sej fram sakta men säkert. Man får chansen att fokusera på att hitta kunder och ha kul istället för att ha ångest över alla lagar och skatter. Speciellt med tanke på att vi under 25 inte kan få starta eget-bidrag här i Sverige. Vi får inte ens gå arbetsförmedlingens starta eget-kurs. Det är lite sorgligt om ni frågar mej. 
Men om jag hade fått göra om mina val så hade jag tagit en säkrare väg för att kunna hitta kunder och fakturera dom korrekt. För att sen (typ förra året) starta företag på riktigt.


Ah vet inte om mitt inlägg var till någon större hjälp men vad jag försöker säga är iaf att det är svårt att slå som ung fotograf idag och att det är smartare att starta lugnt för att kunna bygga upp en kundkrets och så, istället för att slå på stort och står där med ett företag. Utan några jobb och bara en massa avgifter.

Street art från Reykjavik, Island. Det var väll lite så jag tänkte när jag startade mitt företag..

3 kommentarer:

 1. Hej Jessica!

  Jag heter Maria och arbetar som arbetsförmedlare. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen och arbetsmarknaden.

  Vad bra att du delar med dig om tips när det gäller att starta eget företag. Jag vill bara passa på att nämna att det kan finnas möjlighet att få starta eget-bidraget via Arbetsförmedlingen även om man är under 25 när man vill starta sitt företag. Om man deltar i programmet Jobbgarantin för ungdomar så kan möjligheten finnas om man fyllt 20 år. Jag skickar med två länkar med mer information.
  Stort lycka till med ditt företag!

  http://korta.nu/bxdtf
  http://korta.nu/efohx

  Med vänlig hälsning
  Maria, arbetsförmedlare

  SvaraRadera
 2. Hej Jessica!

  Vad roligt att du skrev ett svar. Förmodligen har jag redan gått helt emot alla dina råd, då jag inte kunde hålla mig och startade företag ;) Men hur eller hur är du en inspirationskälla och det var väldigt intressant att läsa ditt svar.

  SvaraRadera
 3. Vilket fantastiskt inlägg!

  Jag har i många år varit kär i fotografi och jag fotar mycket, främst hästbilder för privat bruk. Däremot känner jag att det här är något jag verkligen vill hålla på med och jag letar efter en "väg att gå".

  Jag ska kolla upp både "hobbyverksamhet"och Frilansfinans!

  Tack igen så jättemycket för ett riktigt bra inlägg! :)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se