27 april 2013

En fråga

Fotar du dina tävlingsbilder i RAW också? Tänker att Du tar många bilder under en tävlingsdag och då kanske inte RAW är optimalt?

När jag fotograferar tävlingar för Equipe så kan jag sitta i 10timmar i sträck och fotografera, och jobbet är inte klart där, sen ska bilderna upp i ett schysst skick i webshopen. Att först fota massvis med bilder under en hel dag och sen också behöva publicera alla, gärna redan någon timme efter avslutad tävling, det är ett ganska svårt och pressat jobb (iaf om man vill leverera bra bilder). Jag har tidigare fotat dubbla bilder i både jpeg och raw, jpeg bilderna laddar jag upp i webshopen för att det ska gå snabbt och raw bilderna använder jag till tex bloggen eller portfolion. Ibland så efterskickar jag även redigerade rawbilder till kunder som har köpt digitala kopior i jpegformat.

Men självklart har jag alltid försökt sträva efter att jag ska kunna fota enbart i raw.. och nu har jag hittat ett bra arbetssätt för att kunna göra det! För att snabbt kunna framkalla rawbilderna så använder jag mej av Lightroom, där kan man göra en redigering och sedan lägga den på alla bilder, bara på några sekunder. Det är supersmidigt och bilderna blir mycke snyggare. Däremot kan det bli lite knepigt med den metoden om vädret varierade mycke under dagen eftersom bilderna då kräver olika redigeringar. Då tar det lite längre tid, man får helt enkelt välja dom bilderna som hade mycke sol, dom som hade skugga osv. Men i längden tycker jag att man vinner på det eftersom kunderna tycker att bilderna blir bättre, och det gör ju även jag... stort plus.

4 kommentarer:

 1. Kul att veta!
  Följdfråga, hur lägger du samma redigeringar på flera bilder i lightroom?
  =)

  SvaraRadera
 2. Jag funderar på att skaffa lightroom. Rekommenderar du det även om man bara fotograferar som hobby?

  Jag gick över från jpeg till RAW i somras och är nöjd med det. Dock så har jag bara ett gammalt PS (5.5) som inte fungerar till RAW-bilder. Så jag måste öppna alla bilderna i ett hanteringprogram som följde med kameran, spara ner dem, gå in i PS och öppna dem där. Lite för krångligt. Dessutom är mitt PS-program väldigt gammalt, som sagt. Så är det värt att köpa Lightroom?

  Ha en bra dag! Älskar din blogg<3

  SvaraRadera
 3. Vart ska man helst sitta om man ska fotografera stockholm horseshow? Läxtare A/B och typ A9-A10...

  SvaraRadera
 4. Tack så väldigt mycket för ditt svar :D

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se