04 mars 2013

Hur du bygger en portfolio

Att bygga sin portfolio kan både vara svårt och tidskrävande men det är även en chans att få titta på sina bilder från ett nytt perspektiv och kanske även återupptäcka bilder man tidigare har ogillat. Jag tänkte ta upp lite tips på hur du bygger upp din portfolio på bästa sätt och allt du ska tänka på..


Som verksam fotograf bör du ha både en digital- och en fysisk portfolio för att kunna sälja in dej på bästa sätt. Men det kan förstås även vara kul för hobbyfotografer att ha en fysisk portfolio som man kan visa för vänner och familj, det är alltid mycke roligare att kunna se sina bilder printade på ett bra papper än bara på en skärm.
Vanligast är ändå digitala portfolios som man har på sin blogg, hemsida eller web album.

Det viktigaste - Valet av bilder och kategorier
Ofta ser man portfolios där fotografen har slängt in så många bilder som det bara går, många liknande bilder från samma fotograferingstillfälle och man lämnar den med ett ganska uttråkat intryck. 
När jag väljer bilder till min portfolio brukar jag bedöma bilderna som om dom inte var mina, "skulle jag bli imponerad av den här", "skulle den bilden göra att jag vill arbeta med fotografen"... Man ska välja ut det bästa av det bästa och man måste våga ta bort bilder som man egentligen gillar, Kill your darlings som man brukar säga. Det bästa sättet för att få mer insyn i sina bilder och höra vad andra tycker är att ta hjälp av någon som kan säga sina ärliga åsiker om bilderna (ta alltså inte hjälp av din mamma för hon kommer bara säga att alla bilder är jätte fina ;) )

Det är bättre med för få bilder än för många.

Har du inte dom bilderna du vill ha? Skapa dom! Skissa på vilka typer av bilder du vill ha i din portfolio och ta hjälp av någon av din närhet, du kanske har någon bekant som har en snygg häst du kan få ta fina bilder på, ägaren blir nog bara glad av att få vackra bilder av sin älskling gratis.

Hur många kategorier vill du ha? Du kanske istället ska ställa dej frågan: Vad gillar jag att fotografera eller vad kan och vill jag arbeta med att fotografera? Försök att undvika att ha för spretiga och för många kategorier.. Dom vanligaste är porträtt, djur, natur, produkt, mode, bröllop och arkitektur. Vad det gäller hästfotografering så brukar man ofta se porträtt, rörelse/frihet och sport som kategorier. Själv så föredrar jag att slå ihop kategorierna frihet och porträtt till bara porträtt eftersom jag anser att ett porträtt inte behöver vara en stående bild av huvud och hals, utan kan lika gärna vara en helkroppsbild på en galopperande häst i hagen. Som sagt, ha så få kategorier som möjligt, annars orkar folk inte titta på alla bilder.


Ordningen spelar roll
När du har en laddning med bilder som du vill använda gäller det att lägga dom i en fungerande ordning. Man ska försöka hitta ett bra flow där bilderna inte flyter ihop men inte heller sticker ut och blir konstiga, låt dom komplettera varandra. När du gör en printad portfolio så måste du tänka på att det är dubbla sidor som du måste jobba med och para ihop bilder, uppslag, då är det ännu viktigare att få en bra ordning och matchning. Tänk också på att du ska försöka fånga tittaren från första till sista bilden, låt det aldrig bli tråkigt utan lägg bilderna i vågor, starka bilder blandat med lite enklare bilder. Starta med en "BAM!"-bild som skapar intresse och sluta också men en bild som får tittaren att vilja se mer av dej och kanske även boka dej.

Skapa en portfoliopärm
När du ska göra en fysisk portfolio så är det mycke att tänka på för att det ska bli bra. Hur ska layouten vara? Hur många sidor? Vilken typ av bok? Det finns massvis med möjligheter när du ska sätta ihop din portfoliopärm. Hitta din egna layoutstil som visar dina bilder på bästa sätt, du kan tex ha en vit ram runt alla bilder, ha hela porfolion liggande så man kollar i den som typ en väggkalender eller ha bakrunden helt i svart. Prova dej fram för att se vad som du tycker är snyggast!
Det finns portfolios med bytbara sidor och med fasta sidor, om du vet exakt hur många sidor du ska ha och tänker ha kvar det antalet för en lång tid så är en portfolio med fasta sidor passande. Men är du lite mer osäker eller vill kunna byta antalet sidor och bilder så är det bättre att köpa en pärm med bytbara sidor, Till den kan du köpa så många plastfickor som du behöver.
Du måste välja storlek också, vanligast är A4 och A3, men det finns massvis av olika storlekar och modeller. Själv så använder jag mej av A3-format, det är stort och bra men inte så stort att det blir klumpigt att bära med sej.

Ställen där du kan köpa din portfolio är tex
Om du råkar ha vägarna förbi New York så kan du även besöka the house of portfolios där du kan bygga din portfolio helt efter smak och tycke. Eller B&H där dom har ett stort utbud av pärmar och massvis av papperssorter. Kanske inte varje dag man är där men om du har har chansen, ta den!

Är du riktigt säker på hur du vill ha din portfolio så kan du trycka en helt egen fotobok med hjälp av tex Blurb. Men undvik dom enklare fotosidorna när du ska göra en fotobok(typ vistaprint eller smartphoto), deras bild- och papperskvalité är verkligen inte kul. Fotoböcker är ju också en jätte rolig present att kunna ge bort till vänner och familj!

Time for print!
När jag printar mina bilder så vill jag helst göra det själv med en professionell skrivare för att kunna styra slutresultatet helt själv men har jag inte tillgång till det just då så brukar jag skicka mina bilder till Crimson, dom har den bästa print-tjänsten och dyrt är det inte heller. Valet av pappret är viktigt, det är de som avgör hur dina bilder blir i slutändan, med ett skitpapper så kan allt jobb med bilderna vara förgäves och bilderna blir bara billiga aftonbladet lookalikes. Matt eller glansigt papper? tjockt eller tunt? Känn vad du gillar bäst. Skickar du bilderna på print så har du inte så mycket att välja mellan men man brukar få välja mellan blankt eller matt papper. Jag föredrar matt men med ett glansigt papper så kan man få lite fylligare färger. Skicka efter några testbilder för att se hur dina bilder upträder på dom olika ytorna.

Finns det något mer ni undrar över vad det gäller porfolios och att visa upp sina bilder?

För att ge lite inspiration så kan jag visa hur min portfolio ser ut just nu...

2 kommentarer:

  1. Kul läsning :) Bra att veta när jag själv kanske gör en portfolio. Din är ju dösnygg!

    SvaraRadera
  2. Tack för att du delar med dig - jag har kollat runt efter en presentationspärm och till slut kom jag till din sida - nu vet jag vart jag skal köpa

    SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se