04 januari 2013

Objektiv - Porträtt

Jag ser ofta i min statistik att det är många som googlar på "objektiv till hästfotografering" och hamnar på min blogg. Så jag tänkte att det kanske vore på sin plats med ett tipsinlägg om objektiv. Det blir tre delar; porträtt, allround och tele/sport. Den här delen handlar om tips på objektiv som passar till porträttfotografering.

Har pysslat ihop en liten tabell och samlat dom mest prisvärda objektiven i sina kategorier. Undrar ni något så är det bara att fråga! :)

Edit:
Canon: tex 1100D, 650D, 60D & 7D
Nikon: tex D90, D300, D3200, D5200 & D7000

Canon fullformat: tex 1D, 5D & 6D
Nikon fullformat: tex D3, D4 & D800

Skillnaden är sensorns storlek, självklart går det att köpa fullformatsobjektiven till småkamerorna också men då kapas mycket av objektivets kapacitet och det kommer bli en tajtare bild. Ni kan läsa en jätte bra förklaring på det HÄR.


10 kommentarer:

 1. Bra inlägg :)
  Ser fram emot de andra inläggen med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul! Sitter och försöker pyssla ihop dom nu..

   Radera
 2. Vad är nikon/canon fullformat? :) bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har lagt till den infon nu :)

   Radera
 3. Svar
  1. Hauwnie! du kan va poni

   Radera
 4. Oh, gud va bra inlägg, tack du!

  SvaraRadera
 5. åh vad kul. Sånt gillar jag :)

  SvaraRadera
 6. Älskar dina inlägg! Man lär sig massor, själv har jag ingen aning om vad fullformat osv är, du skulle inte vilja göra ett inlägg om det?

  Själv har jag en Canon eos 1100d och ett canon EF 50/1,8 II objektiv.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag har några frågor jag hoppas du vill besvara.
  Jag fick begagnat en Canon EOS 5D DS126091 av min pappas kompis. Den var obetydligt använd. För ca 2 år sedan gick den tyvärr sönder då någon pillat på spegeln inuti kameran. Min pappa bad en kompis som är bra med kameror laga den, dock inte permanent då eftersom vi inte gick till en specialist. Den har tack och lov inte gått sönder än och hoppas den inte går sönder.
  Jag fotografer ofta i stall och är rädd att det ska komma in smuts, ex blir ofta titt hålet smutsigt. Kan man ta en torr handduk och torka av kameran då. Absolut inte inuti själva kameran. Sedan undrar jag om kyla har någon betydelse för att kameran ska gå sönder? Har ingen riktig kamera väska då den gick sönder.

  För inte så länge sedan fick jag även ett sigma zoom objektiv begagnat på tradera. Den tar väldigt vackra bilder men tyvärr kan den inte ställa in skärpan själv och det står ofta error på skärmen när man ska fotografera. Är det stor chans att den kommer gå sönder? Varför står det error och varför kan den inte ställa in skärpan själv?
  Vi fick dessutom inte med oss något skydd till zoomen och därför kan den bli smutsig. Därför undrar jag om min kamera kan gå sönder eftersom det är den delen där man fäster kameran och objektivet som saknar skydd.

  Sist undrar jag om du hade kunnat tipsa lite om objektiv för fotografering där det är mörkt ex ridhus, stall. Gärna budget/medel priser på objektiv men som självklart är värt sitt pris :)
  Tack för bra tips o hoppas du förstår vad jag menar! :)
  Mvh,
  Matilda

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se