24 januari 2013

Era frågor


Alice undrar hur man får en svart bakrund bakom hästenDet man ska göra är att "lura kameran" genom ha hästen i två olika ljusförhållanden. Allra lättast blir det i en dörröppning, här har jag gjort en så fantastiskt fin illustration som beskriver just detta. hästen står i dörröppningen och dom gula linjerna ska föreställa ljuset. Hästens framdel (eller vad man nu ska fota) ska alltså vara i ljuset från utemiljön och bakdelen längre in utom räckhåll för det starkare ljuset. Sen är det bara att exponera efter ljuset som faller på hästens huvud, prova att experimentera med kamera inställningarna. Det kan hända att man ser lite av bakgrunden som ska vara svart, men det kan man lätt mörka ner i efterhand. Alltså ett ganska lätt sätt att få till effektfulla bilder!

Anna undrar hur man tar bra bilder i motljus

Jag tycker det blir snyggast om man överexponerar lite när man ska ta motljusbilder (alltså att göra dom lite ljusare). En reflexskärm kan ofta vara ett bra hjälpmedel när man ska fota i motjus, eftersom modellen annars lätt kan bli som en svart silluet. Reflexskärmen hjälper till att reflektera ljuset på modellen så att kameran kan göra en jämn exponering.
När jag fotar i motljus brukar jag ha lågt bländarvärde och prova lite olika positioner med solen, min favorit är nog bakom hästens ena öra. Ibland kan det bara bli så rätt utan att man riktigt visste vad man gjorde haha.Amanda undrar om jag har något bra tips på ett "allround-objektiv" att ha när man är i stallet och så

Tycker du ska kolla in mina objektiv-tips på porträttobjektiv. Jag gjorde ju ett avsnitt om just allroundobjektiv också men dom gör sej inte allra bäst i inomhusmiljöer, där tycker jag att porträttobjektiven funkar bättre eftersom dom har möjlighet till en större bländare, kan alltså på ett lättare sätt ge ljusa bilder.


Nea undrar vad ska man tänka på för att få bra fokus på motivet, Speciellt när man fotar t.ex hästar som inte står helt still. Hon undrar även hur mycket/lite jag redigerar de bilderna som hamnar här på bloggen

Det bästa sättet för att ha kontroll över autofokusen är att bestämma en fokuspunkt. När det är ett rörligt motiv tycker jag att det ät bäst att välja mittpunkten. När du väljer fokuspunkt så fokuserar kameran bara utifrån just den punkten, Du kan alltså på ett mycke lättare sätt kontrollera vart skärpan ska hamna, och kameran kommer kunna jobba snabbare.

Ett exempel på hur fokuspunkten kan se ut på en nikonkamera.
När jag redigerar bilderna till bloggen arbetar jag inte särskilt länge med dom, kanske genomsnitt 5minuter. Förbättrar mest bara ljus, kontrast och skärpa.. Jag redigerar mycke mer noggrant när det är bilder till ett uppdrag. Kan försöka göra ett inlägg om just bildbehandling.

Matilda undrade Vilken den finaste bilden jag har fotat är

Oj jätte svår fråga!! verkligen svårt att välja ut sin allra finaste bild... Men jag kan tänka mej att välja ut flera favoriter och då blir det dom härHur det gick till när jag började med foto

Jag började fota när jag var runt 13år, då mest för skojs skull med en kompaktkamera. Jag fotade mycke konstfoto och försökte alltid prova nya saker. Men det blev inte seriöst förns jag var runt 18, två år senare valde jag att starta mitt företag som fotograf för att satsa ordentligt, vet inte om jag var så redo för det just då egentligen, jag tror många stressar med att starta egna företag. Men idag känner jag mej mycke säkrare i mitt bildspråk och vet att jag alltid kan leverera ett arbete jag kan stå för. Ett bra sätt för att lära sej att bli säker i sin fotografering är att fota massor och att kanske följa med en yrkesverksam fotograf för att få uppleva yrket utan att kunna misslyckas med bilder som ska till en kund.

3 kommentarer:

  1. Åh vad bra att du svarade på hur man fotar sådana bilder där det är svart bakgrund, har funderat på det ett bra tag! Så jag tackar för en bra förklaring! :)

    SvaraRadera
  2. Åh jättebra inlägg om hur man får den svarta bakgrunden verkligen!

    Kan du inte skriva några snabba inställningar som man kan använda? För det första hur lång ska slutartiden vara? :o

    KRAM

    SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se