02 januari 2013

Det här med tölt

Kunde inte låta bli att bli upprörd av vissa av kommentarerna på  Ponnysannings inlägg, så nu måste jag ventilera mina tankar lite. Flera personer tipsar om att en höjd hand och en bakåtlutad sits får hästen att tölta. Ja visst, det kommer den sannolikt att göra, men troligtvis med ett taktfel, bli spänd och jobba på ett felaktigt sätt. Jag ska inte leka expert-guru, MEN det finns vissa saker som bara är så självklara. En häst vill inte arbeta svankandes, med tyngd på länden, huvet uppe i luften och ett bett tryckande mot gomen hela tiden. Jag blir faktiskt inte förvånad över att många ponny/storhäst-ryttare tycker att islandshästsporten är konstig och bara är för skogsmullar. För det är ofta såhär man hör att det går till när man rider islandshäst (tex på turridning). Den gamla isländska skolan försvann för läängesen men den håller sig tydligen kvar på många ställen ändå. Troligtvis för att dom tycker att det är en lätt genväg och inte har mer kunskap än så.

Tölt handlar om samling, energi och samspel. Inte våld.


Vignir och Kraftur i ökad tölt. Inga höjda händer eller bakåtlutad sits. ingen spänd häst heller..

6 kommentarer:

 1. Det är synd att det blir såhär. Jag tycker inte det är okej att fråga sådant i ett inlägg på bloggen där hur många olika orutinerade som rutinerade ska förklara genom skrift. När man behöver sådan här hjälp ska man ta hjälp av en duktig tränare, då blir det rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja håller med, det är inte riktigt den bästa vägen att gå..

   Radera
 2. Helt rätt Jessica! Tölt handlar om samling, energi och samspel. Dessbättre så lär de flesta seriösa verksamhetsstall ut rätt sätt nu för tiden (hoppas jag!) Men när man läser på den där bloggen så verkar det leva kvar en del människor med felaktig inställning till tölten fortfarande! Vill man lära sig tölta ska man definitivt ta hjälp av en duktig instruktör, inte okunniga människor på en blogg..... känns för mej självklart men det är det kanske inte för alla! Din fina bild på Vignir och Kraftur visar tydligt hur det ska se ut när tölt är som bäst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Jag tror många har koll på hur man gör, men det finns ju alltid rötägg (tydligen). :)

   Radera
 3. Tycker precis som dig. Jag rider islänning en gång i veckan och om jag skulle rida som vissa av kommentarerna på ponnysanning så skulle min ridlärare döda mig. Helt seriöst! De som du sa, samling, energi och samspel. Precis så är de, min ridlärare tjatar på energin och för att hästen inte ska trava iväg eller i någon högre gångart så måste man samla den, sedan sampel hör såklart till de också.

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se