04 januari 2013

Att använda Raw

Fick en fråga om det går att behandla RAWfiler i gratis-program som tex Gimp eller Pixlr.

Vad jag vet så finns det inget gratisprogram som klarar av RAWformat, Det är för avanserat för dom. Som vanligt är det Adobes program som är ledande, Photoshop eller Lightroom funderar utmärkt. Det är dyrt med bildbehandlingsprogram men studentutgåvorna är betydligt billigare. Anledningen till att dom är billigare är för att dom inte går att uppgradera när det kommer en uppföljare. Men som hobbyfotograf eller liknande behöver du inte hela tiden ha det nyaste nya. Så studentutgåvan av photoshop eller lightroom är mitt tips, ännu bättre om du hittar tidigare upplagor som tex photoshop 5, dom är billagare. Programen som man får med när man köper kameran (iaf Nikon och Canon) kan också hantera RAWfiler men inte alls med samma kvalité och bredd som Adobes program, då känns det nästan onödigt att lägga ner all den tiden på att fota i RAW.

Det kan kännas som en stor onödig utgift att köpa ett bildbehandlingsprogram, Men det är såå mycket roligare att kunna jobba med sina bilder på riktigt och använda kamerans och fotografins teknik till max. Själv använder jag båda programen och skulle nog inte överleva utan dom.. När man väl har börjat bildbehandla är man fast :)

Kanske ska dra skillnaden mellan photoshop och lightroom också. Lightroom är mer för famkallning av RAWfiler medans Photoshop är lite mer för fix & trix. Många brukar använda lightroom för att fixa Rawfilen och sen föra över den till photoshop för att göra mer nogranna ändringar. Photoshop framkallar såklart också RAWfiler men är inte lika "RAW-inriktat" som lightroom. ska du bara köpa ett program så föreslår jag photoshop.


Edit!!: Tydligen finns det ett gratisprogram som kan hantera RAW. Picasa, där du kan göra lite enklare redigering av dina RAWbilder, Tack Matilda! :)
Även Photoshop Elements (photoshops lillebror) klarar RAWformat.

5 kommentarer:

 1. Picasa 3 fixar raw filer! Man redigerar dem inte på samma sätt som på ps men man kan fortfarande öppna dem och redigera där. Det är ett gratis program som funkar för alla!

  SvaraRadera
 2. Tack för all hjälp! Men jag såg att när jag öppnade bilderna i Iphoto som man får med på en mac data, då står det att bilden är i RAW format. Borde inte det fungera på lite samma sätt? Alltså lite enklare, som i Picasa?

  Pixlr funkade för mig också, men det blir väl att bilden förstörs då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha va bra, ja då är det nog lite enklare redigering, men ändå! :)
   Jag kunde inte öppna en RAWfil i Pixlr :/

   Radera
 3. Kan inte du skriva ett bra ställe där man kan få tag i gamla photoshop? Man vill ju helst inte lägga ut flera tusen på den allra nyaste photoshop när man är nybörjare med photoshop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, Ska försöka leta efter det!

   Radera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se