04 december 2012

Varför jag fotar i RAW

När man böjar fotografera gör man det oftast i JPEG-format, det är enklast och kameran är instäld för det från början.. Varför ska man då gå över till RAW-format?? Dom är tyngre och tar mer plats på både minneskort och i datorn.. Det tar längre tid att redigera dom och man kan inte se förhandsgranskning av dom i windows vanliga bildprogram. Många kan nog se det som ett hinder för att orka gå över till raw. MEN man vinner så mycket på att fotografera i raw, du har full kontroll över din bild, till 100%! En jpeg-fil är egentligen en raw-fil som har fått ett lager ljus, kontrast och skärpa över sej, men efter det lagret så är bilden "låst" och går inte att styra över på samma sätt som en raw-bild. I början kan du alltid dubbel-lagra bilderna, en jpeg-fil och en raw-fil för att känna dej lite säkrare.

När jag redigerar mina bilder så brukar jag mest ljusa upp och lägga på kontrast. Ändra vitbalansen är något jag också brukar göra, speciellt om bilderna är tagna innomhus. Här ser ni några exempel på redigering..

Skillnaden mellan dom sista bilderna 1 och 2 är sinessjuk! det skulle troligtvis inte gå att få samma resultat av en JPEG-fil. Så ja, det var verkligen gult ljus på showen, men tack vare RAW så kan jag rensa bort det gula och få till en riktigt fin bild istället!
Tänk på att om du ska fota i raw-format så måste du ha ett bildredigeringsprogram som klarar av det, tex photoshop eller lightroom.

6 kommentarer:

 1. Åh, sista bilden.. Alla mina bilder är som exempel 1 på den bilden. ;) Synd att jag bara har Photo Gallery då.. :(

  SvaraRadera
 2. Klarar gimp av att redigera RAW-foton?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr inte, tror inte det finns några gratisprogram som klarar det. Adobes program är dom bästa.

   Radera
 3. Hej!
  Är dessa bilder helt oredigerade? :)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se