17 december 2012

Läsarbild #1

Nu kör vi igång med en, ibland två, läsarbilder per vecka. Det var svårare än vad jag trodde för ni är så himla duktiga, men jag ska iaf försöka hitta olika knep som man kan använda sej av. Om det blir en flopp så blir det, men jag tror att det här kan bli en frisk fläkt i bloggen :)

Första bilden har Andrea Forslund tagit
Jag gillar bilden! Det är en sån bild som jag skulle ha kunnat ta. Snyggt att du har vågat beskära ekipaget och lägga allt fokus på hästen. Kul med motljus, det ger hästen lite glow. Det är svårt att fota skimlar eftersom ögonen oftast blir kolsvarta och ser helt tomma ut. Det går inte att exponera efter både ögonen och pälsen samtidigt, så då väljer man såklart pälsen. Men det kan gå att ljusa upp ögonen lite i tex photoshop, speciellt om bilden är tagen som RAW. Det kan ge hästen mer liv om den har en blick. Även tränset känns lite underexponerat. Det är väldigt smart att ha med dom oskarpa ekipagen i bakgrunden, det är då man verkligen förstår att det är en tävling och inte bara träning, Det gör bilden till en talande bild.

För att ge bilden lite mer dynamik och spänning kan man experimentera med kompositionen. På bilden är hästen centrerad, prova att ha mer luft framför den istället, dela upp bilden i tredjedelar. Testa att ta bilden lite bakifrån för att "vidga vyerna" och se vad hästen har framför sej. Hur blir bilden om man kapar redan vid hästens öron? Vissa dagar ger jag mej förbud på att tex fota centrerat , dom dagarna brukar man kunna hitta helt nya vinklar som man sen även kan använda centrerat, prova det!
Något av det viktigaste när man fotar är att röra på sej, det är då du kan göra bild och inte bara ta bild, det är en viss skillnad på det. På tävling kan man kanske inter röra sej så mycket men på träning eller framridning kan man prova att stå på olika positioner för att hela tiden hitta något nytt.

Jag kollade in några av dina andra hästbilder och det ser bra ut! Det syns att du provar olika viklar och det är bara att fortätta experimentera. Fota massa massa massa! Det är då man hittar sin stil och kommer på sina egna trix. Det finns ju inget rätt eller fel inom fotografi (även fast många tror det), allt sitter i betraktarens ögon. Det är bara att köra på det man tror på, det är då som det verkligen kan bli bra!

2 kommentarer:

  1. Åh va glad jag blir att du just valde min bild! Åh man tackar man tackar att du gillar mina fotografier de får mig att fortsätta! Kram! / Andrea Forslund p.s Kommer verkligen ta del av dina tips!

    SvaraRadera
  2. Hur får man chansen att bli läsarbild? :D

    SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se