04 november 2012

Fototips! - Porträtt #1

Det här är första avsnittet i "att fota porträtt på hästar"-serien. Den kommer främst handla om förberedelser, upplägg och utrustning..

Jag vill börja med att säga att ett bra hästporträtt kräver gansaka mycke jobb och tid, det är inget man bara gör på en kvart bakom stallet, För att få det där porträttet som verkligen känns wow och inte bara "jag tog en bild i hagen" så måste man ge det lite tid. Att ha tålamod är verkligen det viktigaste när man fotograferar hästar.

Planering
Vad vill du ta för bild? Ska den användas till något speciellt? Ska du kanske ha något tema?
Lägg upp en plan för hur du vill att porträtten ska bli, resultatet blir oftast bättre då än om man bara freestylear.  När datum är bestämt kan det vara bra att hålla koll på hur vädret kommer bli under dagen, alltid bra att vara förberedd på eventuella väderförändringar, aldrig kul med en dyngsur häst på bild.
För att slippa kaos är det bra att ha med sej några assistenter som kan hjälpa till. Samla ihop några kompisar som kan hjälpa dej. Någon måste kanske hålla i hästen, en annan kan hjälpa till att fånga hästens uppmärksamhet så den har öronen framåt, någon kan hålla en eventuell reflexskärm osv...
Plats
Sen kan det vara bra att planera vart fotograferingen ska ske, utomhus eller inomhus? Välj en neutral plats utan för mycke störande föremål. Ställ inte hästen för nära bakgrunden om det finns en sån. Jag tycker själv att det blir snyggast på en öppen plats, som tex en åker eller äng.
Jag gillar inte när det är för mycke starka färger i bakgrunden (de är ju lite upp till fotografen va den tycker är fint, men oftast kan det bli ett störningsmoment med för mycket färg.), ska man vara riktigt petnoga så föredrar jag att fotografera med barrskog bakom istället för lövskog, eftersom barrskogen har en lite mer dov grön färg.
Jag har lite samma tänk när jag fotograferar framför en vägg, jag väljer en så neutral färg som möjligt, allra bäst blir det mot en grå vägg. Här nedan ser ni två exempel på val av bakgrundsvägg, Den vita ger ett lite mer renare uttryck än den röda. Kameran har dessutom svårt att hantera just färgen rött och därför brukar jag undvika den.


Packa
 Det kan alltid vara bra att planera vad man ska ha med sej. Ska hästen ha någon speciell utrustning på sej? Behövs det några hjälpmedel? Glöm inte extra batterier och minneskort osv..
Jag har ingen åsikt om vad man ska ha på hästen, det mesta funkar ju, grimma, träns eller ingenting. När jag fotar porträtt utan något träns/grimma brukar jag alltid ha en halsring och longeringslina på hästen så man fortfarande kan ha kontroll över den, sen redigerar jag bort halsringen i photoshop. 

Det finns två hjälpmedel som jag har med mej på porträttfotograferngar. Det första är en reflexskärm och det andra är en pipleksak för hundar (som för övrigt är utformad som en baguette...).
Pipleksaken använder jag för att få hästens uppmärksamhet, det går att använda vadsomhelst som låter, visselpipa, en burk med stenar i, en hink med havre, har även hört att det ska finnas en app med hästgnägg som säkert kan fungera. Tänk bara på att du inte ska skrämma hästen utan bara göra den nyfiken. Använd inte ljudet för mycke heller, då tröttnar hästen och reagerar inte på det längre.
När jag ser att jag är på väg att få min bild gör jag ljudet och hästen spetsar öronen och ger en fin blick.

Reflexskärmen lättar upp skuggor och ger en snygg glow på hästen, det finns silvriga, guldiga och vita reflexskärmar. Jag brukar oftast använda silver eller vit i storleken 100cm. Ljuset studsar på reflexskärmen och upp på hästen. När det är stark sol ute brukar jag försöka hålla mej till skuggan och då kan hästen bli lite mörk och grå, då funkar det perfekt med en reflexskärm som en extra ljuskälla. Den går även att använda vid motljus för att hästen inte bara ska bli en svart siluett på bild, då kan man ha reflexskärmen för att lysa upp hästen. Reflexskärmar är alltså en riktig räddare i nöden! Dom går att köpa billigt på dom flesta fotoaffärerna.

Tänk på att dom flesta hästarna tycker det är lite läskigt med reflexskärmar, ge dom gott om tid för att bli kompis med den så slipper man eventuella olyckor med panikrädda hästar.. 

Här ser ni hur mycket en reflexsärm faktiskt gör, det är både svårare och mer tidskrävande att få till samma resultat i photoshop. (oredigerade bilder)Objektiv
Det finns ingen riktig regel på vad man ska använda för objektiv när man fotograferar porträtt. Men att använda ett objektiv med lågt bländartal är att föredra, det ger en kortare skärpa och bakgrunden blir suddig. Själv så brukar jag använda mitt 85mm f/1,2 eller mitt 70-200mm f/2,8.

Svart bakgrund
En specialere som är populär i bla träns-reklamer är att ha hästen mot en svart bakgrund, lite som att hästen kommer ut ut mörkret. Det är ett väldigt lätt sätt att få till en snygg bild utan att behöva tänka på störande saker i bilden, det är bara hästen som är i centrum. För att få till det svarta måste man lura kameran lite, placera hästen mellan två olika belysta områden, tex i dörren till stallet eller ett ridhus. När du exponerar efter ljuset utomhus så blir området innanför dörren svart. Om det är starkt solsken så ska du försöka undvika att ha hästens huvud direkt i solljuset, det kan annars se lite konstigt ut och ge många mörka skuggor. Även här funkar det utmärkt en reflexskärm!

Det var den första delen, ge gärna feedback om ni gillade den eller inte. Är det något speciellt ni vill veta mer om eller något annat ni undrar som jag borde skriva om i kommande avsnitt?

9 kommentarer:

 1. Superbra tips! :D
  En sak jag undrar bara.. Om man har tänkt att fota i stallet, hur gör man för att få riktigt ljusa och fina bilder? Hur mycket kan en extern blixt hjälpa till, eller rekommenderar du det? :) kram!

  SvaraRadera
 2. Håller med dig i dina tips, du tar fantastiskt fina bilder :)

  SvaraRadera
 3. Kan du fota min ponny nån gång :(((((((

  SvaraRadera
 4. Den var perfekt! Verkligen ett inlägg att bokmärka och gå tillbaka till.

  SvaraRadera
 5. Superbra tips och otroligt fin och läsvärd blogg :)
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Vad heter ponnyn på sista bilden? :)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se