21 november 2012

Det här med skärpa...

Jag har fått önskemål om att jag borde skriva fler tips-inlägg, det kan jag självklart göra. Men tycker det är ganska svårt att komma på tips och hur man ska förklara dom på ett bra sätt.. Tänkte skriva lite om skärpa nu, Har funderat på det här inlägget ganska länge, skärpa har aldrig riktigt varit något problem för mej och därför vet jag inte riktigt hur jag ska förklara lösningen på det problemet jag aldrig har haft... haha hoppas ni förstår, men jag ska iaf försöka skriva några enkla tips till bättre skärpa..

1. Ett ganska obetydligt tips egentligen, men olika kameror har olika snabba fokusmotorer, ett kamerahus med snabb fokusmotor kan fokusera på tex ett rörlig föremål snabbare än en kamera med en mindre snabb motor. Det finns objektiv med inbyggd bildstabilisator som hjälper till att stabilisera bort små skakningar. det är bara något man ska ha i åtanke, Jag säger inte att en uppgradering av sin utrustning är den bästa vägen att gå..

2. Det mesta handlar egentligen om att frysa bilden så bra som möjligt, det gör du bäst genom att ha en kort slutartid. Ljus är det bästa receptet för att få skarpa bilder.. Ridhus är som vanligt ett svårt ställe att fota på.

3. Försök följa med hästen med fokusen, då blir det lite lättare att sätta skärpan. Man kan även vid hoppning fokusera på hindret innan hästen hoppar, det brukar inte jag göra men det finns många som föredrar det. Prova vad som funkar för dej.

4. Zooma inte in för mycke.. Om du har ett 70-300mm objektiv och zoomar in fullt på 300mm så märks skakningar mycke mer än om du fotar på 100mm.
5. Bestäm fokuspunkt. Det är ett enkelt sätt att få bättre kontroll över skärpan, dvs du väljer en fokuspunkt som kameran sen kommer fokusera på hela tiden, då slipper du hoppande fokus och oskarpa bilder. Kolla i kameramanualen för att se hur du ändrar fokuspunkten på din kamera..

6. Skärpedjup och bländare (benämns som ett f  i kameran), det är det som avgör hur mycket i bilden som blir skarpt. Ett högt bländarvärde ger större del av bilden skarp och med ett lågt bländarvärde blir en mindre del i bilden skarpt. Det blir oftast finare hästbilder med ett lite kortare skärpedjup men då är det också svårare att få en bra skärpa på bilden (speciellt med ett rörligt motiv), prova att blända upp lite för att få en säkrare skärpa.

7. Skärp bilderna i efterbehandlingen (tex photoshop eller lightroom), det är något som alltid behövs göras för att få en riktigt skarp bild.

7 kommentarer:

 1. Fina bilder, och kul med tips!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du får gärna utveckla vad du menar! Annars hjälper det ju inte tills nästa gång! :)

  Mvh
  Ellen Simone

  SvaraRadera
 3. Superbra tips! fortsätt med sådana inlägg :)

  SvaraRadera
 4. Hittade din blogg idag och jag tycker du tar heelt GRYMMA bilder!!

  Hur får bilderna sådan mättnad utan att se missfärgade ut?
  Och hur får du motivet så skarpt och bakgrunden så suddig? När jag fotar och följer ekipaget ändrar alltid kameran fokuset, vad ska jag göra?

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej, Har nu kollat på några utav dina fototips och fullkomligt älskar dom! Dina bilder är verkligen "to die for".
  Tycker du ska skriva några fler inlägg om foto tips för just hästar och om du inte har några ideér om vad du ska skriva så har jag några som jag skulle tycka vara väldigt roligt att läsa och lära sig mer om :)
  Hur man placerar hästen bäst i bilden(kommer inte på vad det heter;)), siluetter, detaljer :)
  jag kommer deffenitiv komma tillbaka hit! Super fin blogg!
  // Amanda

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se