23 juni 2012

Frågor

Nu sitter jag på Möja, i Stockholms skärgård, där jag har firat midsommar. Blir inte så himla mycke uppdatering här ifrån. Men jag tänkte svara på två frågor jag har fått..
Elin frågade - När man ska ta bilderna ska man fokusera på hästen innan hindrerna eller självaste hindret?

Svar: Jag brukar alltid följa hästen med fokusen genom banan, Det ger enligt mej mer kontroll över vart fokusen ska hamna. Fokuserar man på hindret så hamnar fokusen just där, är hästen lite framför eller över hindret så har man missat den bästa skärpan. Så fokusera på hästar i rörelse genom att hela tiden lätt trycka ner avtryckaren.


Sanna M frågade - Hejsan! Skulle vara grymt glad om du skrev vilken kamera utrustning du använt till alla bilder i dina inlägg. Alltså vilket av dina objektiv o.s.v. För kollar jag på dessa bilderna och jämför med mina bilder så ser det sjukt annorlunda ut! Dina är skarpare, du har till och med fått med regndropparna i detalj. Du får till hästens färg och ja ALLT! Kommer du ihåg vilka inställningar du använder när du fotar utomhus på tävlingar o.s.v. för det skulle vara kul att veta för jag vill verkligen lära mig! KRAM


Svar: Det kan jag absolut börja göra. Jag använder som ni kanske vet alltid min Canon 5d markII när jag fotar och 9 fall av 10 mitt Canon 70-200 f/2,8. Inställningarna varierar såklart men för att ge några exempel så kan jag rada upp inställningarna för bilderna i förra inlägget.

Mycke regn och ganska grått.                                           ISO 400   f/ 2,8   1/640  Brännvidd 160mm
Mindre regn och lite ljusare.                                            ISO 400   f/ 2,8   1/800  Brännvidd 145mm
Sol med lite moln.                                                                          ISO 160   f/ 3,2   1/1250  Brännvidd 185mm

5 kommentarer:

 1. Åh, tack så mycket! Jag diggar din blogg grymt jävla mycket, och det är kul att du lixom "svarar" på det man frågar, man känner sig uppskattad som din läsare! :)

  SvaraRadera
 2. Jusste! Jag fotar med mitt objektiv "Canon 75-300mm f/4-5,6" vet inte vad det heter mer... Men iaf, och zoomar jag hela vägen "ut", så blir bilderna suddigare och inte alls så jättebra. Och det känns nästan lite som att alla bilder blir lite halvdanna, inte så superbra, men ändå inte dåliga.. :/ vet du vad jag kan göra? :)

  SvaraRadera
 3. Jag provade precis dina tips och märkte att jag inte kunde sänka till "f/ 2,8" det lägsta jag kunde ha var "f/ 5,6". Vad är det just den inställningen gör för skillnad? :)

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om objektivet jag fick i höstas, har fått ett sånt och det är nu mer nästan det ända objektivet jag använder.... :D

  Kan du länka till nån sida där man kan köpa "ditt" objektiv ? :)
  Har föresten uppgraderat min 1000d nu och köpt en 600d för inte alls så länge sen :D
  Svara gärna på min blogg eftersom jag kke inte ser det annars.

  SvaraRadera
 5. Jag har en Canon EOS 550d, objektivet kommer jag inte ihåg vad det heter men det är 80-300mm. Jag vill ta bättre bilder nu när jag lärt mig fota mer och nu använder jag min kamera varje dag.

  Tänkte bara fråga vad du tycker jag ska byta ut, kameran eller objektivet, fyller 18 snart så tänkte passa på att önska mig någonting nytt då. Dock har vi inte råd med både ett objektiv och ett nytt kamerahus.

  Jag fotar ENDAST hästar och vill anpassa utrustningen efter det, jag fotar mycket utomhus på tävlingar o.s.v och i ridhuset. Vad har du för tips att jag ska önska mig? gärna ett objektiv som går att zooma hyfsat mycket med. MVH Sanna M :):)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se