20 november 2011

Fototips - Arenafoto!

Nästa helg är det Stockholm horse show och om några månader kör Göteborg horse show igång, så vad passar bättre än några tips på hur man får bra bilder i en stor arena!

Ett problem som kan variera ganska mycke är ens placering. Jag har aldrig vart i scandinavium med i globen finns det platser väääldigt långt upp, sitter man så långt upp så får man göra det bästa av situationen och låta objektivet zooma in fullt, kanske även beskära bilderna i efterhand. Jag tycker inte att det finns någon lägre gräns för vart man ska sitta, ju närmare desto bättre. Sitter man för långt upp är det lätt att hästarna ser lite konstiga ut när dom är fotade ovanifrån..
Bästa man kan göra om man har tänkt att fota mycke under en tävling eller show är att vara ute i god tid när man bokar biljetterna. Senast jag bokade biljetter till sthlm horse show så gjorde jag det direkt när dom släpptes, och hamnade då på rad 4 i mitten av ena långsidan. Ganska perfekt!


Blixt är ett stort NO NO vad det gäller arenafotografering. Kameran lägger till blixten när den känner att det är för mörkt och tror därför att blixten ska hjälpa till att ljusa upp bilden, Men det finns ingen en chans att en liten inbyggd blixt ska kunna nå så många meter framåt. Det bästa du kan göra om du har en systemkamera är att ställa in inställningarna delvis manuellt eller helt manuellt för då lägger inte kameran till blixten av sej själv. Har du en kompaktkamera så brukar man kunna stänga av blixten. Tror även många av hästarna blir glada när det inte blixtrar runt dom när dom skuttar runt på banan...

Tips om kamerainställningar finns i mina "fota i ridhus"-avsnitt. [första] och [andra]
En stor skillnad mellan att fota i vanligt ridhus och i en arena är att arenan är betydligt mer upplyst än ett ridhus. Just under vissa shownummer kanske det inte gäller men när det är vanliga grenar så är allt upplyst på ett väldigt bra sätt. Det här gör att du inte behöver gå lika långt med alla inställningar som när du fotar i ett mörkt ridhus, vilket är väldigt skönt!
När det är mörka shownummer så är det bara att köra på hög ISO och försöka hålla slutartiden på en okej nivå, helst inte under 1/125. Men allt kan gå!

Som vanligt tycker jag att ni ska experimentera lite och hitta vad som funkar för er och eran kamera. När det är många spotlights i olika färger så kan man få häftiga effekter om man förlänger slutartiden, det kan ni pröva! Testa att fota hopp-ekipage när dom är på olika positioner över hindret, det finns ingen regel på vart hästen ska vara för att få den bästa bilden. Har ni en bra plats så kan ni pröva att zooma in och få fina detaljbilder. Fota mycket, det är då man lär sej på riktigt!

Men glöm inte att njuta av showen och tävlingarna!
Foto är inte allt...... eller?

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag älskar verkligen dina bilder(hästbilder) och jag undrar om jag skulle kunna få använda några på stallet.se?
    Om jag får så lovar jag att skriva att du har fotot bilderna :)

    SvaraRadera
  2. Ops... glömde en grej :) du kan nå mig på Rivington@live.se

    SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se