19 juli 2011

Fota i ridhus 2#

En fortsättning på Fota i ridhus #1
Stadig hand
Du kommer troligtvis aldrig kunna komma upp till dom högre slutartiderna så att hålla kameran stadigt är viktigt, även om ekipaget rör på sej så vill man inte göra bilden sämre pga suddighet av skakigga armar.... Det gäller att ha armarna i ett stadigt läge som tex mot kroppen eller ännu bättre, armbågarna mot ett räcke eller sargen.

Objektivet, viktigare än kameran
Många brukar snacka om kamera modeller men det som verkligen kan göra skillnad är ett bra objektiv. Du kan ha ett jätte bra kamerahus med ett mindra bra objektiv och bilden blir inte så bra som den borde bli. Sen kan du ha ett halvdant kamerahus och ett bra objektiv, då blir
bilden plötsligt mycke bättre. Så att investera i ett bra objektiv är ett hett tips från mig.

Image Stabilisator
Något som är bra är att skaffa sej ett objektiv med bild stabilisator (image stabilisator, IS), canons objektiv har iaf den benämningen vet inte vad det kallas på motsvariga objektiv. Det är faktisk större skillnad än vad man kan tro mellan vanliga objektiv och dom med bildstabilisator....och det är därför dom är dyrare, Mitt "canon 70-200mm f/2,8"-objektiv kostar ca 10 000 mer med IS (!!!)
Ljuskänsligt
Ett ljuskänsligt objektiv gör det mycke lättare att fotografera på mörka platser som ridhus. Hur ser man om ett objektiv är ljuskänsligt då? Jo, det står i objektivbenämningen efter f:et,
Exempel: 70-300mm f/4-5,6 IS USM
Dom fetmarkerade siffrorna ska alltså vara så låga som möjligt. Dom berättar hur lågt bländarvärde objektivet klarar av, alltså hur mycket ljus som kan släppas in till kameran. Lägre siffra desto mer ljus in till kameran och bilderna blir lite ljusare utan att man behöver sänka slutartiden eller höja ISOn.

Zooom
När du zoomar med objektivet så kommer mindre ljus in i kameran, eller rättare sagt, det blir svårare för ljuset att komma ända in till kameran. Det märks lite olika på olika objektiv, ibland syns det ingen skillnad. Men man kan i alla fall försöka undvika för mycket zoomande om man märker att bilderna blir mörkare när man försöker komma närmare. Jag vet ju själv hur svårt det är när ekipaget är på andra sidan ridhuset och dom bara blir som en liten hund på bilderna om man inte zoomar.

Passa på att ta många bilder när ekipaget är nära dig, då blir det enklare för kameran att göra en ljusmätning och det är större chans att bilden blir skarp. Ofta kan det vara så att man har fönster i ryggen som hjälper till att ljusa upp bilden när ekipaget rider förbi.

En teknik man kan ta till om man vill ha en lång slutartid för att ljusa upp bilden eller slippa höja ISOn så mycket är att följa med hästen när du tar bilden, då kan du få ekipaget skarpt och en suddig bakrund, ganska effektfullt! jag har inte prövat det så mycket men jag har förstått att man måste öva ganska mycket för att det ska bli bra. Ska föröka mig på det nån gång igen och se om det går bättre...


Och till sist, om ni någonsin ska bygga ett ridhus så tänk på alla stakars fotografer där ute och satsa på riktigt stora fönster ;)
Det här borde nog vara det bästa alternativet...
Bild lånad av stockholms jenna

Tänkte höra om det är något mer ni undrar över som jag borde ta upp? Redigera ridhusbilder? ge förslag på objektiv?
ge mig idéer! :)

7 kommentarer:

 1. Ge förslag på objektiv som är "bra" i ridhus och till rörliga bilder skulle jag tycka vore kul:P
  Helst då Nikon objektiv eller objektiv som kan användas till Nikon då jag har det :)

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Tänkte bara tipsa om att jag just nu har en aktion på en design i hög kvalité & den kan bli din för endast 30kr! Om den inte faller dig i smaken kan du beställa en egen utav mig efter egna önskemål. Ha det bra ♥

  SvaraRadera
 3. Hej jag undrar, är det bättre om objektivet har 3 gånger längre slutartid eller 4? läste om massa objektiv så stog det bildstabilisator och sen med 3 gånger längre och på vissa stog det 4 svara gärna för jag letar efter ett bra objektiv att fota hästar med och helst inte alltför dyrt.

  SvaraRadera
 4. sv; hehe oj menade såklart inte det men tror du att detta objektivet kan vara bra?

  http://www.netonnet.se/art/foto/objektiv/objektiv-canon/canon-ef-s18-200is35-56is/118370.4569/#tabs

  pappa vill inte köpa något dyrare :P
  Men tror du den är okej att fota hästar med?
  Eller tror du att det kanske blir helkassa bilder ..

  SvaraRadera
 5. Underbart med dina fototips, speciellt i ridhus eller ställen med sämre ljus.
  Jag älskar att fota men är bara en " glad amatör " med vilja av stål för att bli en bättre hobbyfotograf :)

  Följer dig så klart så jag inte missar något.

  SvaraRadera
 6. MYCKET intressant! har tidigare ägt systemkamera och är sjukt sugen på att skaffa en ny, då ja sålde den tidigare.

  tanken är att köpa ett canon eos 550d hus, och ngt objektiv till.
  Det jag mest har tänkt fota är väl hästar, hundar och natur ( solnedgångar mm).

  är fundersam på hur ett CANON EF 50MM F/1.8 II skulle funka som "första" objektiv till huset, och när ja sedan fått ihop mer pengar köpa ngt annat också. eller ska ja satsa på ett annat som ja kan ha som allround? Vill gärna kunna knäppa lite bilder i ridhus me!  Tack på förhand! :)

  SvaraRadera
 7. kan du visa hur du redigerar ridhusbilder? :) Alltså redan från en RAW fil (antar att du fotar i RAW) till färdig i photoshop :)

  SvaraRadera

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se