02 april 2011

Fota i ridhus #1

Många har problem med att fota i ridhus, antingen blir bilderna för mörka eller så blir dom suddiga. Jag tänkte gå igenom några tips som kan förbättra era ridhus-foton i några avsnitt framöver.
MEN mitt första tips är att verkligen lära sej sin kamera! läs instruktionsboken om och om igen, läs fotoartiklar på nätet osv osv.. För känner man sin kamera så blir det också bättre bilder.

Och kom alltid ihåg den gyllene regeln... Det är aldrig kamerans fel ;)

Rena rama mörkret
Det finns ridhus med massor av fönster och det finns dom som inte har ett enda, gemensamt har dom i alla fall att de blir mörkt för kameran... mer eller mindre. Dom här tipsen är baserade på att ni ska använda det manuella läget (står som ett M på din kamera). När man fotar manuellt har man kontroll över alla kamerans inställningar och kan därför anpassa dom efter olika förutsättningar och tillfällen. Det är enligt mej att måste när man fotar i ridhus, man vill ju verkligen inte använda blixt.

Första steget är att ställa in kamerans ISO (sensorns ljuskänslighet). Ju högre ISO desto ljuskänsligare sensor och där med ljusare bilder. Man brukar säga att man inte ska ha för hög ISO för det gör bilderna brusiga, men de är också lite olika rekommenderade gränser från kamera till kamera... sen går det också att korrigera bort lite brus i photoshop. Jag brukar ändå gå ganska högt för att slippa mörka bilder men ändå kunna ha relativt bra slutartid.

Här kommer 2 exempel på olika ISOvärden och hur bilderna påverkas av dom.
Bilderna är från samma tävling och helt oredigerade
På långt håll ser båda bilderna okej ut men går man närmare så ser man en betydlig skillnad.
Bilden fotad med ISO 1600 visar lite spår av brus men är ändå helt ok för att vara fotad inomhus på långt håll.

Bilden som är fotad med ISO 5000 är tydligt väldigt grusig och brusig, och de kommer synas i bilden även efter redigering, mer eller mindre. Det kan vara rätt svårt att få bort så här mycke brus.
Så försök att undvika allt för höga ISOvärden för att slippa brusiga bilder, bruset kommer
synas varesej man vill eller inte.

Bländaren ,som syns som ett "f" på din kamera, ska ha ett så lågt värde som möjligt (men det hänger på vad objektivet klarar). bländaröppningen är den som väljer hur mycket ljus som ska få komma in i kameran och till sensorn. Ju lägre bländarvärde desto större öppning och där med kan mer ljus komma in och bilden blir ljusare. Men den styr också över skärpdjupet, alltså hur mycke som blir skarpt på bilden. Lägre bländarvärde ger mindre skärpdjup och mindre del av bilden blir skarp, högre bländarvärde ger bilderna mer skärpa på fler ställen... usch va jobbigt att förklara, hoppas ni förstår grunden i alla fall.

Slutartiden är också viktig! den kan man experimentera lite med, det kan både v
ara snyggt med en helt skarp bild och en bild där ekipaget blir lite suddigt, det kan ge en skön känsla av fart.
Ju lägre slutartal desto suddigare men även ljusare bild. Om du har högre slutartal så får du en skarpare bild men den blir också mörkare, Det är då det är bra att ha ett lite högre ISOtal för att kameran ska kunna hänga med i hästens fart utan att få kolsvarta bilder som resultat.
Ja det här var dom första tipsen för att få bättre bilder när man fotar i ridhus. Hoppas ni har förstått lite... jag är inte så pedagogisk av mej. Finns många fina fotobloggar som förklarar kamerans olika inställningar bättre än mej. För som sagt känner du din kamera så blir det bättre bilder.

En liten sammanfattning

ISO - Hur ljuskänslig kameran blir.
högt värde= ljusare men även brusigare bilder.
Lågt värde= mörkare bilder men dom blir mindre brusiga.

Bländare(f) - Hur mycke ljus som kommer in till kameran.
Högt värde= mörkare bilder och större del av bilden blir skarp.
Lågt värde= ljusare bilder men en mindre del av bilden blir skarp, bakgrunden blir suddig.

Slutare - "Hur lång tid kameran tar bilden".
Högt värde (kortare slutartid)= mörkare bilder men dom blir skarpare, fryser bilden bättre.
Lågt värde (längre slutartid)= Ljusare bild men den blir även lätt suddig.

8 kommentarer:

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se