19 april 2011

Fota gångarter #1 Trav!

Trav är en tvåtaktig gångart där hästen lyfter dom diagonala benparen samtidigt. Den kan ridas i många olika tempon, från mycket samlad trav till mycket ökad trav (tänk travhäst).
Det är ganska lätt att få bra travbilder, enligt mej finns det tre ultimata positioner...

Första, när det finns ett svävmoment i traven och ena sidans fram- och bakhov möts under hästen.
Andra, Precis innan fram- och bakhoven möts, när hästen fortfarande har ett diagonalt benpar i marken och skjuter ifrån.
Tredje, Är det en häst med mycket aktion och lyft så blir det snyggt när den precis är på väg att "svinga" fram bakbenet och andra sidans framben är i ett lite högre läge.

Här kommer några exempel på lyckade travbilder

Andra lägen kan lätt få hästen att se framtung och seg ut. När man fotograferar en häst i rörelse ska man alltid försöka sträva efter att få en bild där minst ett framben är framför hästen och minst en bakhov är i marken. Det är ett rätt bra riktmärke för att undvika att hästen ska se framtung ut... men den har sina undantag, tex mitt första travexempel och pass. Men annars kan den funka! En annan liten regel är att bakdelen inte ska vara högre än framdelen, det riktmärket funkar nästan ännu bättre, men man vill ju ändå ha hästens ben i ett bra läge.

Som fotograf kan du inte styra över hästen och ryttaren, din uppgift är att fånga hästens bästa sidor och kanske till och med förfina den. En stillbild kan lätt göra världens finaste häst riktigt ful och en mindre fin häst kan plötsligt se riktigt snygg ut.
Själv tycker jag att det blir snyggast bilder när man tar dom i profil eller snett framför, bilder tagna rakt framifrån gör att hästen bara ser ut som en stor klump.

Några minder charmiga travbilder (även om några är NÄRA till bra)

Jag vet inte om det här är helt självklara grejer för alla men jag tycker ändå det är rätt kul att skriva såna här fotoguider, vare sig folk uppskattar dom eller inte ;) Kommer senare fortsätta med avsnitten skritt, tölt, galopp och pass!

1 kommentar:

- Jag fotar med en Canon 5D mark II. se "kamerautrustning" i huvudmenyn.

- Jag lånar inte ut bilder till stallet.se eller liknande.

- Om du har frågor om jobb eller bokningar kontakta mej gärna på jessica@jessicastene.se